czwartek, 26 maja 2011

Poukładany Eton Mess

Przepis na ten prosty i efektowny deser podawałam w zeszłym roku (klik). Tegoroczna edycja różni się sposobem podania. Zamiast wkruszonych bez, bezowe blaty. Bałagan mocno ogarnięty. Smak tak samo zachwyca.
Składniki:
truskawki - na jedną porcję ok 3/4 szklanki pokrojonych
bezowe blaty - 1/4 blatu na 1 osobę
1 - 1,5 szklanka kremówki do ubijania

Wykonanie:
Przygotować truskawki: umyć, zdjąć szypułki, pokroić na ćwiartki.
Śmietanę ubić. Najlepiej ubija się dobrze schłodzona.

Na talerz wyłożyć kawałek blatu bezowego, na to spory kleks z bitej śmietany. Na górę wyłożyć truskawki. Podawać od razu.




1 komentarz:

  1. bardzo lubię ten deser, dobry pomysł z tymi blatami bezowymi. Mozna tak zrobić pysznego torta bezowego, póki jeszcze sa truskawki.

    OdpowiedzUsuń