niedziela, 6 marca 2011

Dipy trzy

Propozycja na imprezowe przekąski.
Do tych past można podać krakersy, małe sucharki lub grube paluchy.


Pasta paprykowo ciecierzycowa.
1 puszka ciecierzycy
1/2 słoika pieczonej marynowanej papryki, wypłukanej (do kupienia w Lidlu)
1 ugotowane na twardo jajko
szczypta kuminu
1 ząbek czosnku
1-2 łyżki oliwy
Wszystkie składniki oprócz oliwy i kuminu należy zblenderować. Przełożyć do miseczki, posypać kuminem i polać oliwą.


Pasta z tuńczykiem.
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
2 ugotowane na twardo jajka
1/2 puszki kukurydzy
1 łyżka majonezu
1 czerwona cebula pokrojona w drobną kostkę
sól, pieprz, poszatkowana natka pietruszki

Odsączone kawałki tuńczyka oraz jajka blenderujemy na jednorodną pastę. Dodajemy cebulę, kukurydzę i majonez. Doprawiamy pieprzem i solą. Na koniec można wrzucić garść natki pietruszki. Mieszamy i przekładamy do miseczki.


Pasta z serem pleśniowym.
1 kostka twarogu półtłustego
1 kostka sera pleśniowego typu Lazur
2-3 łyżki jogurtu greckiego, można zastąpić śmietaną lub nawet mlekiem
pieprz, sól do smaku.
Wszystkie składniki blenderujemy. Sery można rozdrobnić najpierw widelcem. Jogurt dodajemy partiami, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości, tzn. gęstej pasty. Dla przełamania monotonii można dodać 2 łyżki pieprzu marynowanego.

1 komentarz:

  1. Twoje zdjęcia są również Piękne! Wygląda świetnie! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń