niedziela, 27 marca 2011

Paszteciki z kapustą i grzybami

Ale daliśmy się nabrać! Miała być wiosna, a tu co? Zimno, pada, wieje.
Słoneczko zachęca do spacerów, ale z takowego można wrócić nieźle zziębniętym.
Na rozgrzewkę więc, proponuję gorącego pasztecika z kapustą i grzybami, a do popicia barszczyk może być.

Składniki:
1 płat ciasta francuskiego
1 rozbełtane jajko
Na kapustę z grzybami potrzebujemy:
ok. 1/2 kg kapusty kiszonej, jeśli jest za kwaśna można przepłukać wodą
pokrojone w kawałki pieczarki - wzrokowo tyle ile mamy kapusty
1 łyżka majeranku
2 kulki ziela, 1 liść laurowy, pieprz, sól
1 łyżka smalcu

Wykonanie:
Oczywiście najwięcej czasu zajmie nam zrobienie nadzienia do pasztecików. Ja zazwyczaj robię z kilograma kapusty i zamrażam w porcjach "na potem".
Kapustę zalewamy wodą do 1/2 wysokości, dodajemy przyprawy i gotujemy przez 10 min. Po tym czasie odlewamy wodę, dodajemy pieczarki i smalec i smażymy przez ok 30-45 min na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Odstawić do przestygnięcia.

Włącz piekarnik i nagrzej go do 180 st C. Ciasto dzielimy nożem na 12 prostokątów. Na każdy płat ciasta kładziemy łyżkę farszu. Ciasto składamy na pół. Sklejamy brzegi. Powstanie prostokątny pakiecik, który z wierzchu nacinamy nożem delikatnie, tak ze 3 razy. Teraz wystarczy już posmarować rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika na 20 min, do zrumienienia ciasta.
Podajemy z barszczem.
Smacznego rozgrzewania!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz