Składniki:
I etap
1 spód do pizzy. Polecam ten z Biedronki, pełnoziarnisty. Ciasto po upieczeniu jest cienkie i chrupiące. Jeśli lubicie pizze grubą i puszystą to chyba najlepiej kupić w piekarni.
1/2 szklanki zagęszczonego soku pomidorowego
szczypta soli
1 łyżeczka suszonego oregano (bazylii)
1 opakowanie tartej mozzarelli (150 g)
2 małe pomidory pokrojone na cienkie plastry
opcjonalnie:
garść oliwek pokrojonych w kawałki,
kilka kaparów poszatkowanych bardzo drobno
II etap
5-6 plastrów cienkich plastrów szynki parmeńskiej pokrojonych w 2-3 cm kawałki (ewentualnie innej szynki długodojrzewającej)
garść świeżej rukoli
grubo starty parmezan lub inny twardy ser długodojrzewający (tyle ile lubisz)
jako sos polecam gęsty sos balsamiczny
Wykonanie:
Na blasze rozłożyć spód z ciasta, rozsmarować po wierzchu sok pomidorowy, posolić i posypać ziołami.
Równomiernie rozłożyć ser, na nim cienko pokrojonego pomidora i jeśli masz ochotę, to i inne produkty takie jak oliwki czy kapary. Nie należy przesadzać z dodatkami.
Tak przygotowany spód piec około 15 min lub do upieczenia w piekarniku nagrzanym do 180st. C.
Po wyjęciu z piekarnika rozłóż równomiernie plastry szynki i rukolę. Całość posyp parmezanem i jeśli lubis polej sosem balsamicznym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz