Składniki na tradycyjną blaszkę (ja użyłam połowy składników i upiekłam w naczyniu do zapiekania 26x26cm):
Składniki:
1 szkl. cukru
2 szkl. mąki
2 jajka
1/2 szkl. mleka
1/2 szkl. oleju
łyżeczka proszku do pieczenia
owoce - około 300-400 gramów (jeśli więcej, to tylko takie, które nie puszczają wody, jak jabłka czy śliwki). U mnie czarna i czerwona porzeczka oraz agrest.
Wykonanie:
Wszystkie składniki wymieszać na gładką masę, przełożyć do formy.
Wierzch ciasta poprószyć niewielką ilością mąki i wyłożyć na to umyte i osuszone owoce.
Można posypać cukrem lub kruszonką. Piec w 180st.C do "suchego patyczka". Moje ciasto piekło się równo 30 min.
Jeśli nie posypaliście ciasta cukrem czy kruszonką to po ostygnięciu można polać ciasto lukrem.
najprostsze - zgadzam się, ale latem nic więcej do szczęścia nie potrzeba :)
OdpowiedzUsuńświetne, dużo pysznych owoców:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam bardzo podobne z porzeczkami.
OdpowiedzUsuńPrzepis na moim blogu serdecznie zapraszam :)
Zjadłabym każde ciasto z takimi owocami <3
OdpowiedzUsuńUpiekłam je z malinami w silikonowej formie do tarty o średnicy 30cm- proporcje są idealne! Leżakowało dokładnie 30 minut w 180 stopniach, grzanie z góry i z dołu. Po wystygnięciu polałam lukrem i... PALCE LIZAĆ! :)
OdpowiedzUsuń