Ricotta jest tak delikatnym serem, że nawet dodawanie wielu wymyślnych przypraw nie zmieniło łagodnego charakteru potrawy.
Wielbiciel ostrzejszych doznań podgryzał danie ostrymi papryczkami :)
Fot. Karolina W. |
Składniki na 4 osoby:
16 rur makaronu cannelloni
Nadzienie:
opakowanie mrożonego szpinaku - teraz można użyć świeżego ok 250g
1 opakowanie (200-250g) sera ricotta
1 poszatkowana ostra papryczka
2 poszatkowane ząbki czosnku
Przyprawy: sól, pieprz i starta gałka muszkatołowa to podstawa, dalej dodajemy co nam się podoba i uważamy, że będzie pasowało do szpinaku.
Beszamel:
3 łyżki masła
3 łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki startego sera - ma być twardy i ostry, jak parmezan. Osobiście polecam Dziugasa.
ok 1 litra mleka
starta gałka muszkatołowa
sól, pieprz.
Wykonanie:
Szpinak podgrzewamy na małym ogniu podlewając odrobiną wody. Dodajemy papryczki i ricottę. Mieszamy, doprawiamy, odkładamy.
Beszamel.
W rondlu roztopić tłuszcz, dodać mąkę, dobrze rozmieszać, kilka sekund niech się podsmaży. Teraz należy dodawać mleko nie przestając energicznie mieszać, do tego najlepiej posłuży nam taka metalowa miotełka .
Mleko wlewać partiami, wtedy łatwiej jest całość i rozmieszać, aby nie było grudek i łatwiej kontrolować gęstość sosu. Sos powinien być troszkę bardziej rzadki niż standardowy beszamel. Na koniec wrzucamy przyprawy oraz ser. (Zostawcie troszkę sera na przyozdobienie dania).
Dobra Rada Jadźki:
"Sos beszamelowy jest dobry, jeśli masz wrażenie, ze zaraz odpadnie Ci ręką od mieszania".
Teraz należy przygotować naczynie żaroodporne lub blaszkę, na dno wylewamy trochę beszamelu. Do każdej rurki należy napchać farsz i układać w naczyniu. Jeśli wyjdą nam 2 warstwy, wtedy trzeba pomiędzy warstwy wlać sos. Na koniec zalewamy resztą sosu, tak, żeby makaron był nim przykryty.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 30 min, aż makaron będzie miękki.
Danie podgryzaliśmy małymi pomidorkami, papryczkami (ci hardzi), posypane resztką sera i kiełkami.
Smacznego!
Fot. Karolina W. |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz